HTML

Kakukkfű

2012.10.21. 22:30 Kert Fóra

TV1.jpgA korábban ismertetett bazsalikomhoz hasonlóan a kakukkfű is nevelhető cserépben is és kertben is.

Az ajakosok családjába tartozó kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) félcserje a mediterrán területeken őshonos. Az ókorban parfümként is és fűszerként használták, például a rómaiak csatába menet kakukkfüves vízben fürödtek. A középkorban a bátorság jelképe volt. A keresztes lovagok ruhájukba rejtve hordták magukkal.

A kakukkfű egy lassan terjeszkedő, ízletes évelő kis levelekkel és virágokkal, amely 10-12 cm-es talajtakarót képez a kevésbé forgalmas helyeken. A kakukkfű egy lassan növő évelő, amely eléri a 15-25 cm magasságot, a kifejlett növény mérete akár 30 cm magas is lehet. A szárak fások és kemények, a szürkészöld levelei pedig kicsik és ovális alakúak. A halványlila színű virágok kis fürtökben jelennek meg, a leveleinek pedig erős illata van. Szereti a teljes napfényt. A kakukkfüvet lehet magról, gyökérosztással és dugványozással is szaporítani. Ha egyáltalán nincs kakukkfüvünk, akkor az a legjobb, ha magról termesszük, ez viszont csak egy év után lesz termő. Gyökértörzsosztással is lehet szaporítani. Tavasszal vessük el a magokat egy szaporító ládába vagy egyenesen a kertbe. Amíg kicsik, folyamatosan legyen nedves a talaj, és kb. 15 cm távolságra tegyük egymástól. Amint jól meggyökereztek, már nincs szükségük sok öntözésre vagy trágyázásra. A gyökértörzsosztást tavasszal kell elvégezni. Mindegyik növényt osszuk kis részekre figyelve arra, hogy mindegyiken legyen egy kis gyökér. A dugványokat késő tavasszal kell eltenni. A 10 cm-es hajtásokat tegyük cserepekbe és öntözzük meg őket.

3-4 évenként érdemes megújítani, mert az elfásodó növény illóolaj tartalma lecsökken. Jó vízelvezető, száraz, sziklás talajon, napos helyen szépen fejlődik. A savanyú talajt meszezni kell. Konténerben, akár a konyhaablakban is nevelhető. A kártevők, betegségek általában elkerülik. Az apró bokrocskák akár alakra is metszhetők. Nyáron virágzik, ekkor szedhetők a levek (friss fűszer)TV2.jpg illetve a hajtások (szárított fűszer) is. A virágázás elején vágjuk le a fűszernek szánt hajtásokat úgy, hogy a talaj fölött 6-8 cm-es szárat hagyunk. A kakukkfű elriasztja a káposztalegyeket. Mivel vonzza a méheket, ültessük olyan helyre, ahol szükség van beporzásra.
Az első évben csak keveset szedjünk róla (vagy egyáltalán ne). Egész évben lehet szedni őket, habár júniusban és júliusban van a legjobb ízük. Télen a növények nem nőnek, így ilyenkor keveset szedjünk róla. A kakukkfű szárát le lehet fagyasztani vagy meg lehet szárítani – mindkét esetben megőrzi eredeti ízét.

A kakukkfű használata

Felhasználható nehezen emészthető leveseknél - bab, borsó, burgonya, paradicsom, káposzta, burgonyafőzelékben, salátáknál, marhasültek, vadas ételek, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászáruk, vörösbor-mártás fűszerezésére. Az emésztésre természetesen serkentőleg hat, kiváltképpen a zsíros ételek fűszerezésénél érdemes rá gondolni.  Külföldön a körözöttek divatos ízesítője.

A kakukkfű inkább dekoratív semmint ízletes. Segíti az emésztést, és enyhe nyugtatóként is lehet használni. A kakukkfű méz ízletes, és segít a megfázás és a torokfájás tüneteinek csillapításában.

Használják kozmetikumokban, ételekben, díszítésre és gyógyászatban. A szárított virágokból és levelekből potpourrikat és illatszeres zacskókat készítettek. A kakukkfüvet még használják fertőzés gátlóként és frissítőként is. Ugyanakkor ízesítenek vele fűszervajat, teát, baromfi húsokat, halat, tölteteket, pörkölteket, leveseket, kenyeret, majonézt, gombát és brokkolit. A friss vagy szárított kakukkfüvet salátákba is lehet használni. Koszorúk és virágdíszek készítésére is használható. A kakukkfüvet konténerekben is lehet termeszteni, ugyanakkor gyógyhatása is van.

Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.Talán a legnagyobb jelentőséggel bír baktériumölő és fertőtlenítő hatása. Ennek köszönhetően sikeresen alkalmazható sebek kezelésénél és gyulladásos folyamatoknál és erősíti az immunrendszert. Torok- és mandulagyulladás esetében hatékony a teája és a levelek rágcsálása is. Köhögéssel járó betegségeknél első osztályú nyákoldó. Általában a légúti betegségekben (az egyszerű megfázástól a homloküreg gyulladásig) mind teája, mind illóolaja kiváló inhaláló szer. A gyomorrontás és a másnaposság kiváló ellenszere a kakukkfű tea.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://florakert.blog.hu/api/trackback/id/tr764861860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása