HTML

Florakert

Friss topikok

Címkék

Körömvirág gyógyszer és dísznövény

2012.08.20. 19:15 Kert Fóra

koromvirag2.jpgA körömvirág (Calendula officinalis) a Földközi-tenger vidékéről és Ázsia nyugati részéről származik. A XII. századtól termesztik Európában. Hazánkban régóta kedvelt gyógynövény. A középkorban Mária lelki gyógyító erejének szimbólumaként ábrázolták. A körömvirágnak, több népi neve is van: kenyérbélvirág, borongóvirág, gyűrűvirág, kerti peremér, náthavirág. A körömvirág egyik leghatékonyabb „alap” gyógynövényünk. Rengeteg  jótékony hatása van és nagyon könnyű termeszteni is. A körömvirág kiemelkedő helyet foglal el a gyógynö­vények között. Azok közé a növények közé tartozik, amelyek a rák és a rákszerű daganatok esetén segítenek. Vidéken, mint kerti növényt termesztik, de vadon is előfordul. Mivel a nép körében is újból ismert és elismert a gyógyereje, nemcsak a kertekben, hanem a szántóföldeken is termesztik.

Virágboltban lehet kapni körömvirág magot, amik nagyon gyorsan kikelnek, és szegényebb talajon kevés gondozás mellett is megélnek. Maga a körömvirág egy bokros növésű egynyári dísznövény, amelynek szára elágazó, és margarétaszerű fészkes virágzata van. Ma már az egyszerű virágok mellett a telt virágú fajták is felbukkantak és egyre népszerűbbek.

A nyíló körömvirág nagyon dekoratív tud lenni egy egynyári kertben. Az elvetésen kívül nincs is több dolgunk vele. Ha nyílik, akkor le kell szedni a virágát (calendula flos) és árnyékos helyen meg kell szárítani. Nyugodtan hagyjuk, hogy egy két virág magot érleljen, mert így az elszóródik, és jövőre ugyan ott csodálhatjuk ismét a virágainkat.

A körömvirág 30-60 cm-re nő meg, virágzata sárga-narancs­sárga színben pompázik, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak. Különböző változatai lehetségesek: van, amelyiknek sötét, van, amelyiknek világos a porzótokja. Gyógyhatásukat tekintve azonban teljesen egyformakoromvirag1.jpg mind. Ha a virágai reggel hét óra után még csukva vannak, aznap eső lesz.

A gyűjtést azonban érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. Még késő ősszel is lehet frissen szedni a kertekben, egészen addig, amíg a lisztharmat be nem lepi.

A tea, ha rendszeresen fogyasztjuk, vértisztító hatású. Fertőzéses sárgaság esetén eredményesnek mutatkozik, kitűnően alkalmazható májmegbetegedéseknél is. Virágjából, leveléből és szárából forrázással készítjük a teát, amit nem édesítünk.  Már napi egy-két csésze tea elfogyasztása is nagyon jótékony hatású.  A körömvirág javítja a keringést, tisztító hatású és elősegíti a sebek gyógyulását.

A belőle készített kenőcs segít a vénagyulladás, gyógyulni nem akaró visszérfekély, sipoly, égési seb és fagyás esetén.

A műtéti hegek szemmel láthatóan nagyon szépen gyógyulnak tőle. A körömvirág-kenőcs kitűnő segítség lábgombásodás ellen. A friss körömvirág főzete is eredményesen használható ilyenkor. Ha a gombásodás a hüvely környékén jelentkezik, lemosás és ülőfürdő javallt. Ülőfürdőt 50 gramm szárított vagy két marék friss körömvirágból készítsünk.

A látás javul, ha a szemet langyos teával mosogatjuk.

A körömvirágot belsőleg - teaként - a gyomor és bélrendszer betegségei, gyomorgör­csök és fekélyek, valamint vastagbélgyulladás esetén alkalmazzák. Naponta 3-4 csészével kell meginni, minden negyedórában egy evőkanállal.

koromvirag3.jpgErős hasmenésnél - nagyon rövid idő alatt- megmutatkozik jótékony hatása a teának. Vírusos megbetegedések és baktériummal fertőzött váladékok ellen is segít a teája. Dr. Bohn például a körömvirágot tartja a legfontosabb rákellenes gyógyszernek, ha a beteg már nem operálható és azt tanácsolja ilyenkor a páciensnek, hogy körömvirágteát fogyasszon hosszabb időn át. Még bőrrák esetén is sikerrel alkalmazható a körömvirágból préselt friss lé.

Ha hosszabb időn át napjában többször bekenik friss lével, a vérömlenyek is eltűnnek, csakúgy, mint az öregkori májfoltok és a pigment foltok. Az érdes, rákgyanús bőrfoltokat szintén megszüntethetjük vele.

Hatóanyaga: flavonoidok (izoramentin glikozidok, kvercetin glikozidok), karotinoidok, szaponinok, triterpének, illóolajok, E-vitamin

Felhasználási módok:

  • Teakészítés: 1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk 1/4 liter vízhez. 
  • Ülőfürdő: két marék friss vagy 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez.
  • Lemosás: fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk.
  • Tinktúra: egy marék virágzatot egy liter valódi pálinkába két hétig a napon vagy 20 fok körüli hőmérsékleten állni hagyunk.

A tinktúra forralt vízzel hígítva alkalmazható: zúzódások, daganatok, izomrándulások, vérömlenyek, fekélyek gyógyítására.

  • Körömvirág-kenőcs: két marék körömfüvet összevá­gunk. Jó minőségű disznózsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászon kendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe.
  • Friss lé: megmossuk a levelet, szárat és virágot és azon nedvesen kinyerjük a levét gyümölcs-centrifugával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://florakert.blog.hu/api/trackback/id/tr374719581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása