HTML

Florakert

Friss topikok

Címkék

Bazsalikom

2012.10.14. 15:31 Kert Fóra

basil1.jpgNapimádó, egynyári növény. A konyhai ablakpárkányon még télen is igen jól érzi magát, mindössze napos helyre van szüksége az egészséges növekedéshez, napi legalább 6-8 óra napfény kell, hogy érje, állandóan nedves talajban. Az erős széltől, fagytól és a perzselő napsütéstől azonban védeni kell.  Nem tesz jót neki a déli erős napsütés.

 Az ajakosak családjába tartozó Ocimum nemzetség 50-60 faja Afrika, Ázsia, Amerika trópusi tájain honos. A Dél-Ázsiából származó O. basilicum a legjobban elterjedt és termesztett faj, amely a mérsékelt égövi klímát is elviseli. Ismerete és termesztése hazánkban több száz éves.

A bazsalikom igen változatos növény, levelei lehetnek aprók, de nagyok is, zöldek vagy ibolyás színűek. Mivel az ajakosak családjába tartozik, így rokona a mentának, szurokfűnek, majoránnának, levendulának is. Az egyetlen biztos ismertetőjegye, ami nem téveszthető össze semmivel, a rendkívül jellegzetes, aromás illata. A húsos szár egyes részei még a leveleknél is több illatanyagot tartalmaznak.

A bazsalikom fűszeres illata leginkább a szegfűszeghez hasonlít, édeskés, de egyben tartalmazza az ajakos-rokonságnál megszokott gyantás frissességet. A szárított levelek íze a majoránnára emlékeztet, azonban friss lombja sokkal zamatosabb annál; új életet lehel a paradicsomsalátába, kitárulkozik tőle az olasz tésztaszószok ízvilága is. Legyünk ínyencek, és frissen használjuk a bazsalikomot. A főzéskor csak az utolsó percekben keverjük az ételbe.

A cserépbe vetett bazsalikom nagyon hasznos a konyhában, hiszen folyamatosan használhatjuk leveleitbasil2.jpg fűszerként, friss illata belengi a szobát, s üde levelei mediterrán hangulatot keltenek a konyhaasztal körül. Akár a virágboltokban vagy bevásárlóközpontokban kapható cserepes bazsalikomot is továbbnevelhetjük, csak arra kell vigyáznunk, hogy a hazaszállítás kínját túlélje, illetve elegendő tápanyagot kapjon fejlődéséhez. A szobanövényekhez használt tápoldatot a szobában nevelt bazsalikom is meghálálja, és új leveleket növeszt a konyhában felhasználtak helyett. Ha magunk akarjuk nevelni, akkor a magokat napsütötte helyen cserépben, vagy közvetlenül a termőföldbe kell elvetni. A magokat egyenletesen kell elszórni kb. 3-4 centi mélyen a talajba. A magok csírázásához 18-22 °C-os hőmérséklet szükséges. Már 10-15 °C-on csírázásnak indulnak, de ilyenkor a kelés igen vontatott és egyenetlen. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Folyamatosan nedvesen kell tartani a földet és gyommentesen. Kb. 5-8 napon belül bekövetkezik a csirázás. Amikor palántává nőtte ki magát akkor szét lehet ültetni egymástól (15-20 centire egymástól), vagy át lehet ültetni a cserépből a termőföldbe. Kerüljük a túllocsolást.

 Benti termesztésnél 5-7 naponta kell alaposan megöntözni, kint figyelembe kell venni a csapadékot is. Mindig délben öntözzük, ne este. A cserepes bazsalikom hamarabb kiszáradhat, mint a kinti földben, ezért maximum 5 naponta öntözzük. Gondoskodj a cserepek alján lyukakról, hogy a víz el legyen vezetve. A bazsalikom nem éli túl a zord teleket, naponta napsütésre van szüksége.

 A még fiatal leveleit szakítani vagy levágni kell. Nem jó az egész szárat levágni, ugyanis ha csak a leveleket csípjük le, akkor könnyebben nőnek helyette újak. Ha a növény el kezd virágzani és magozni, akkor megfásodik és kevesebb levele lesz.


Fűszernövényként

A keleti és földközi tengeri vidékeken elterjedt fűszer. paradicsommal és olivaolajjal isteni salátának. Csípős íze jól kiegészíti a fokhagymáét. A pestóhoz vagy paradicsom alapú olaszos ételekhez jól illik. Ecetes öntetekhez és a fűszeres thai konyhában is használatos.

basil3.jpgA paradicsomos ételek mellett az finomra vágott bazsalikom a majonézhez is passzol: kiváló öntetet készíthetünk egy sült halhoz készült öntetbe keverve. Díszítésként minden salátán kellemes ízű meglepetést szerezhetünk friss hajtásaival.

Mivel a bazsalikom íze szárítva nem annyira sajátságos (és szárítva úgyis mindenhol kapható), érdemes fagyasztva tartósítani frissességét. Alufóliára rétegezve, vékony rétegben a mélyhűtőbe raktározva bármikor elővehető, s kiválóan adagolható, törhető marad. Akár a jégkocka-tartóba is adagolhatunk belőle, így a levesbe, pörköltbe csak bele kell dobnunk a megfelelő mennyiséget.

Gyógynövényként

Állítólag enyhébb fogfájásra, ínygyulladásra is kiváló a bazsalikom főzete. Az öblögetésre használatos teához nyolc közepes méretű és korú levelet használjunk, amelyeket aztán egy pohárnyi lobogó vízzel forrázzunk le. Alkoholos oldata is toroköblögető folyadékba cseppenthető.  A szájban lévő tályogot a nyersen szétrágott bazsalikomlevél gyorsan elmulasztja. Manapság köhögéscsillapításra, étvágyjavításra is használják, de ezen kívül nem elhanyagolható víz- és szélhajtó, valamint tejelválasztást fokozó hatása sem.

Fürdővízbe téve frissítő hatást érhetünk el, természetes módon. A levelei és virágai potpourrinak is megfelelők. Kerti sütögetésnél a tűzbe dobva szárát, füstje elűzi a szúnyogokat, a konyhaajtó közelébe szárítás céljából akasztva pedig távol tartja a legyeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://florakert.blog.hu/api/trackback/id/tr654847962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása