Napimádó, egynyári növény. A konyhai ablakpárkányon még télen is igen jól érzi magát, mindössze napos helyre van szüksége az egészséges növekedéshez, napi legalább 6-8 óra napfény kell, hogy érje, állandóan nedves talajban. Az erős széltől, fagytól és a perzselő napsütéstől azonban védeni kell. Nem tesz jót neki a déli erős napsütés.
Az ajakosak családjába tartozó Ocimum nemzetség 50-60 faja Afrika, Ázsia, Amerika trópusi tájain honos. A Dél-Ázsiából származó O. basilicum a legjobban elterjedt és termesztett faj, amely a mérsékelt égövi klímát is elviseli. Ismerete és termesztése hazánkban több száz éves.
A bazsalikom igen változatos növény, levelei lehetnek aprók, de nagyok is, zöldek vagy ibolyás színűek. Mivel az ajakosak családjába tartozik, így rokona a mentának, szurokfűnek, majoránnának, levendulának is. Az egyetlen biztos ismertetőjegye, ami nem téveszthető össze semmivel, a rendkívül jellegzetes, aromás illata. A húsos szár egyes részei még a leveleknél is több illatanyagot tartalmaznak.
A bazsalikom fűszeres illata leginkább a szegfűszeghez hasonlít, édeskés, de egyben tartalmazza az ajakos-rokonságnál megszokott gyantás frissességet. A szárított levelek íze a majoránnára emlékeztet, azonban friss lombja sokkal zamatosabb annál; új életet lehel a paradicsomsalátába, kitárulkozik tőle az olasz tésztaszószok ízvilága is. Legyünk ínyencek, és frissen használjuk a bazsalikomot. A főzéskor csak az utolsó percekben keverjük az ételbe.
A cserépbe vetett bazsalikom nagyon hasznos a konyhában, hiszen folyamatosan használhatjuk leveleit fűszerként, friss illata belengi a szobát, s üde levelei mediterrán hangulatot keltenek a konyhaasztal körül. Akár a virágboltokban vagy bevásárlóközpontokban kapható cserepes bazsalikomot is továbbnevelhetjük, csak arra kell vigyáznunk, hogy a hazaszállítás kínját túlélje, illetve elegendő tápanyagot kapjon fejlődéséhez. A szobanövényekhez használt tápoldatot a szobában nevelt bazsalikom is meghálálja, és új leveleket növeszt a konyhában felhasználtak helyett. Ha magunk akarjuk nevelni, akkor a magokat napsütötte helyen cserépben, vagy közvetlenül a termőföldbe kell elvetni. A magokat egyenletesen kell elszórni kb. 3-4 centi mélyen a talajba. A magok csírázásához 18-22 °C-os hőmérséklet szükséges. Már 10-15 °C-on csírázásnak indulnak, de ilyenkor a kelés igen vontatott és egyenetlen. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Folyamatosan nedvesen kell tartani a földet és gyommentesen. Kb. 5-8 napon belül bekövetkezik a csirázás. Amikor palántává nőtte ki magát akkor szét lehet ültetni egymástól (15-20 centire egymástól), vagy át lehet ültetni a cserépből a termőföldbe. Kerüljük a túllocsolást.
Benti termesztésnél 5-7 naponta kell alaposan megöntözni, kint figyelembe kell venni a csapadékot is. Mindig délben öntözzük, ne este. A cserepes bazsalikom hamarabb kiszáradhat, mint a kinti földben, ezért maximum 5 naponta öntözzük. Gondoskodj a cserepek alján lyukakról, hogy a víz el legyen vezetve. A bazsalikom nem éli túl a zord teleket, naponta napsütésre van szüksége.
A még fiatal leveleit szakítani vagy levágni kell. Nem jó az egész szárat levágni, ugyanis ha csak a leveleket csípjük le, akkor könnyebben nőnek helyette újak. Ha a növény el kezd virágzani és magozni, akkor megfásodik és kevesebb levele lesz.
Fűszernövényként
A keleti és földközi tengeri vidékeken elterjedt fűszer. paradicsommal és olivaolajjal isteni salátának. Csípős íze jól kiegészíti a fokhagymáét. A pestóhoz vagy paradicsom alapú olaszos ételekhez jól illik. Ecetes öntetekhez és a fűszeres thai konyhában is használatos.
A paradicsomos ételek mellett az finomra vágott bazsalikom a majonézhez is passzol: kiváló öntetet készíthetünk egy sült halhoz készült öntetbe keverve. Díszítésként minden salátán kellemes ízű meglepetést szerezhetünk friss hajtásaival.
Mivel a bazsalikom íze szárítva nem annyira sajátságos (és szárítva úgyis mindenhol kapható), érdemes fagyasztva tartósítani frissességét. Alufóliára rétegezve, vékony rétegben a mélyhűtőbe raktározva bármikor elővehető, s kiválóan adagolható, törhető marad. Akár a jégkocka-tartóba is adagolhatunk belőle, így a levesbe, pörköltbe csak bele kell dobnunk a megfelelő mennyiséget.
Gyógynövényként
Állítólag enyhébb fogfájásra, ínygyulladásra is kiváló a bazsalikom főzete. Az öblögetésre használatos teához nyolc közepes méretű és korú levelet használjunk, amelyeket aztán egy pohárnyi lobogó vízzel forrázzunk le. Alkoholos oldata is toroköblögető folyadékba cseppenthető. A szájban lévő tályogot a nyersen szétrágott bazsalikomlevél gyorsan elmulasztja. Manapság köhögéscsillapításra, étvágyjavításra is használják, de ezen kívül nem elhanyagolható víz- és szélhajtó, valamint tejelválasztást fokozó hatása sem.
Fürdővízbe téve frissítő hatást érhetünk el, természetes módon. A levelei és virágai potpourrinak is megfelelők. Kerti sütögetésnél a tűzbe dobva szárát, füstje elűzi a szúnyogokat, a konyhaajtó közelébe szárítás céljából akasztva pedig távol tartja a legyeket.