HTML

Florakert

Friss topikok

Címkék

Null kalóriás édesítő az erkélyládából, avagy „cukorgyár” a konyhakertben

2012.08.18. 23:28 Kert Fóra

stivi_1.jpgA nagyobb kertészetekben beszerezhető a jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél a őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény.

Magyarországon is termeszthető tavasztól késő őszig szabadban vagy ablak között napfényes helyen tartható, télre viszont fagymentes helyre kell tenni.

A leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál. Mindez úgy lehetséges, hogy egyáltalán nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot. Az intenzív édességet biztosító glikozidok mellett többek között vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, valamint A- és C-vitamin is található a leveleiben.

Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát bevitelű étrendekben édesítésre. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A vércukorszintre nincs hatása, ezért cukorbetegek számára is használható. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen. Candida fertőzéssel küzdők figyelmébe is ajánlom.
Ha nincs saját kertünk, akkor sem kell lemondanunk a Stevia termesztés örömeiről! Steviát nevelhetünk ablak között, erkélyen, cserépben, balkonládában, stb., csak arra kell ügyelnünk, hogy minél napfényesebb hely legyen! Legalább 20cm átmérőjű cserép lenne az ideális a növényeknek, laza, tápanyagban gazdag földdel megtöltve.  Rendszeresen öntözzük, kerülendő a talaj teljes kiszáradása, de a túlzott nedvesség, a tálcában pangó víz is káros! Használjunk megfelelő tápoldatot!
A leveleket folyamatosan arathatjuk a növényről vagy késő ősszel vágjuk vissza az egész növényt kb. 5cm magasságban! A fagyok előtt hozzuk be napos, fagymentes helyre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://florakert.blog.hu/api/trackback/id/tr414719532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása